Rak okrężnicy – przyczyny

Rak okrężnicy – przyczyny

Nowotwory najczęściej mają podłoże genetyczne, ale coraz częściej mówi się o wpływie na ich powstanie trybu życia.

Osoby, które dostają diagnozę raka okrężnicy, czyli elementu jelita grubego, często nie widzą nic niewłaściwego w swoim dotychczasowym stylu życia czy odżywiania. Wręcz przeciwnie, uważają, że odżywiają się bardzo zdrowo, codziennie jedzą mięso, ziemniaki… I tutaj, w nieświadomości dotyczącej odżywiania leży wiele problemów Polaków natury zdrowotnej. Nasz codzienny obiad składa się z zwykle z mięsia, ziemniaków i niewielkiej porcji surówki, zbyt małej by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości błonnika. Śniadania i kolacje to zwykle białe pieczywo z wędliną, na owoce czy pełnoziarniste pieczywo pozwalamy sobie bardzo rzadko, i raczej nie traktujemy ich jako coś pysznego. Nowotwory jelit często rodzą się z niewłaściwego żywienia – nadmiaru czerwonego mięsa w diecie, a niedoboru błonnika, czyli składnika, który poprawia perystaltykę jelit, sprawia, że pracują prawidłowo, są ukrwione i regularnie oczyszczane. A choroby najczęściej atakują te właśnie miejsca, w których spowodował się zastój. Gdy do tego w naszej rodzinie zdarzały się nowotwory, a sami uwielbiamy alkohol i nie oszczędzamy sobie na paleniu papierosów, jesteśmy wówczas w grupie ryzyka. Rak okrężnicy zwykle objawia się krwią w stolcu i nieregularnymi wypróżnieniami oraz bólem przy defekacji. Jednak nie zawsze jest to takie oczywiste, dlatego jeśli przekroczymy 45. rok życia, warto zwrócić się do lekarza o zlecenie badań na tak zwaną krew utajoną, która pozwoli wcześnie wykryć guzy na jelitach. Czasem są one wyczualne nawet podczas rutynowego badania podbrzusza.